امروزه بیش از ۳۰۰۰ نوع از انواع کاغذ در صنعت چاپ، برای مصارف گوناگون، در بازار وجود دارد. قبل از اقدام برای چاپ مقوا، کتاب، کارت ویزیت و… می بایست در ابتدا از جنس و ویژگی های انواع کاغذ در صنعت چاپ مطلع بود و سپس اقدام به سفارش کرد. بسته به نوع فعالیت و خواسته متقاضی، می بایست انواع کاغذ در صنعت چاپ، مورد بررسی قرار بگیرد تا بهترین نوع آن که با فعالیت فرد هم خوانی دارد انتخاب شود.
ولی در صنعت کاغذسازی انواع کاغذ در صنعت چاپ را به چهار گروه تقسیم می کنند:
الف) کاغذ و مقوای گرافیکی
ب) انواع مقوای بسته بندی
ج) کاغذ های بهداشتی
د) کاغذ های صنعتی برای مصارف الکترونیکی
مصرف کننده کاغذ نیز معمولاً انواع کاغذ را نسبت به مورد استفاده آن به انواع مختلف تقسیم و نام گذاری می کند: کاغذ تحریر، کاغذ روزنامه، کاغذ بایپل، مقوای جلد، کاغذ کتاب و کاغذ پاکت، بعضی از انواع کاغذ های معمولی می باشند. بطور کلی انواع کاغذ های مورد استفاده در صنعت چاپ به شرح زیر می باشند:
انواع کاغذ در صنعت چاپ
کاغذ روزنامه ( Paper News Print) :کاغذی ارزان قیمت که به شکل رول و ورق یافت می شود. قدرت جذب بالا داشته و معمولا برای چاپ روزنامه با ماشین افست و لترپرس استفاده می شود. گرماژ معمول: ۵۰ گرم
کاغذ تحریر ( Writing Paper):کاغذهایی که معمولا برای چاپ به روش افست و برای تهیه سربرگ از آنها استفاده می شود و برای نوشتن با خودکار مناسب است.
گرماژ معمول: از ۷۰ تا ۱۰۰ گرم
انجام تمامی امور چاپ در مرکز چاپ قاصدک سفید
کاغذ گلاسه مات و براق ( Coated Paper & Board – Matt & Glossy):کاغذ های با پوشش براق یا مات که در چاپ های رنگی کیفیت خوبی می دهند. پوشش صاف و یکنواخت ای نوع کاغذ باعث شده تا گاهی به آن Surface Paper نیز اطلاق شود.
گرماژ معمول این نوع از انواع کاغذ در صنعت چاپ از ۹۰ تا ۳۰۰ گرمی متغیر است.
کاغذ خود کپی ( Carbonless Paper): کاغذی با پوشش شیمیایی که شبیه به کاربن عمل می کند و یک کپی از نوشته های دست نویس را روی صفحه بعدی انتقال می دهد. این نوع کاغذ به نام NCR نیز معروف است. گرماژ معمول: از ۴۰ تا ۲۴۰ گرمی
کاغذ انجیلی Bible Paper: کاغذی بسیار نازک که معمولا برای چاپ کتاب های قطور و ارزشمند استفاده می شود. این نوع از انواع کاغذ صنعت چاپ، به دلیل استفاده در چاپ انجیل به کاغذ انجیلی و همچنین کاغذ هندی India Paper نیز معروف است.
کاغذ پلاستیکی
نوعی کاغذ از ترکیبات پلاستیک که چاپ افست به خوبی روی آن انجام می شود. بسیار مقاوم بوده به طوری که با دست پاره نمی شود. از نوع چسبدار در لیبل محصولات استفاده می کنند.
گرماژ معمول: از ۲۵۰ تا ۳۰۰ گرمی
كاغذ پشت چسبدار
اين نوع كاغذ كه در نوع مات و براق وجود دارد در ابعاد ۷۰*۵۰ در بازار يافت مي شود و چاپ افست به خوبي روي آن صورت مي گيرد.
اختصارات روي جعبه ها :
MG Machine Glazed كاغذ يك روي براق
MC Machine Coated كاغذ اندود شده
MF Machine Finish كاغذ پرداخت شده
ES Engine Sized كاغذ آهار خورده
SC Super Calendered كاغذ بسيار صاف
كاغذ كرافت يا كاهي ( Kraft Paper)
اين نوع كاغذ كه از خمير چوب سولفاته تهيه شده به رنگ قهوه اي كم رنگ است و نسبتا مقاوم. از كاغذ كرافت براي بسته بندي و گاهي در كارهاي فانتزي متفاوت چون پوستر و . . . استفاده مي شود.
كاغذ غير قابل نسخه برداري
اين نوع كاغذ تمام نور دستگاه هاي كپي را جذب كرده و نوري منعكس نمي كند. معمولا اين كاغذ ها به رنگ قرمز هستند.
انواع مقوا در صنعت چاپ
مقوای کارتی ( Index Board )
مقوایی در رنگهای متنوع. از این نوع مقوا برای جدا سازی بخش های مطالب در زونکن و از نوع مرغوب آن نیز گاهی برای چاپ کارت ویزیت استفاده می شود.
انجام تمامی امور چاپ در مرکز چاپ قاصدک سفید
مقوای پشت طوسی ( Gray Back Board)
نوعی مقوا با گرم های متنوع که یک طرف آن سفید است. از این نوع مقوا در چاپ جعبه و بسته بندی های مختلف استفاده می گردد.
گرماژ معمول: از ۲۰۰ تا ۳۰۰ گرمی
مقوای پشت کرم یا زرد
این نوع مقوا که کیفیتی بالا تر از مقوای پشت طوسی دارد معمولا در ساخت جعبه های دارویی و بهداشتی بکار می رود. گرماژ معمول: از ۲۰۰ تا ۳۰۰ گرمی
کاغذ و مقوای فانتزی
آنچه در بازار ایران به نام مقوای فانتزی نامیده می شود طیف وسیعی دارد که شامل مقواهایی با بافت های مختلف و تنوع رنگی بسیار است. گرماژ معمول: از ۱۲۰ تا ۲۵۰ گرمی
ویژگیهای مختلف انواع کاغذ و مقوا
به طور کلی ویژگیهای مختلف را میتوان به ۴ دسته کلی تقسیم کرد:
۱- ویژگی های فیزیکی شامل ضخامت، دانسیته، بالک و وزن پایه.
۲- ویژگی های مکانیکی شامل مقاومت کششی، مقاومت به پاره شدن، مقاومت به ترکیدن، مقاومت به تا خوردن و غیره.
۳- ویژگی های شیمیایی شامل PH کاغذ(سیستم ساخت کاغذ)، واکنش پذیری کاغذ و مواد افزودنی موجود در آن با سایر مواد شیمیایی صنعت چاپ از قبیل مرکب چاپ، رنگها و غیره .
۴- ویژگی های نوری شامل روشن و مات بودن، سفیدی، زردی، درخشش و غیره بدیهی است که با توجه به انواع کاغذ در صنعت چاپ و روش ساخت آن، ویژگی های فوق و روابط متقابل بین آنها در انواع مختلف کاغذ بسیار متغیر بوده و به طور طبیعی بر ویژگی های کاربردی آنها، اثرات تعیینکنندهای خواهد داشت.
حال که با انواع و اقسام مدل های مقوا و انواع کاغذ در صنعت چاپ آشنا شدید، می توانید نسبت به تهیه محصول مورد نظر و انجام چاپ بر روی آن اقدام کنید.